Cukrová třtina

24.05.2018

Třtina jakou známe byla nejspíš vyšlechtěna z planého druhu cukrové třtiny Saccharum robustum rostoucí v Nové Guinei. Třtina byla do Karibiku dovezena Kryštofem Kolumbem v roce 1493 při jeho druhé cestě do Západní Indie. Vyplouval z Kanárských ostrovů a dostal se na Haiti, odkud se třtina dále šířila po celém Karibiku, do Brazílie či Mexika.

Cukrová třtina je vysoká travina, některé její druhy mohou dorůstat až 10m, listy až 2m. Existuje asi 37 druhů třtiny. Karibská oblast je ideálním místem pro pěstování třtiny díky podloží vulkanického původu, vysokým teplotám a humiditě vzduchu. Ideální teploty jsou okolo 30°C. Snese i nižší teploty, ale pokud se dostaneme pod 20°C, tak se výrazně zpomaluje růst rostliny. V případě, že se dostaneme pod 15°C, rostlina se dostane do tzv. vegetativního stavu, přežívá, ale neroste.

Jde o trvalku, která má nad každým kolínkem ve stéble kořenový prstence, ze kterého nám vyrostou nové výhonky cukrové třtiny. Každým rokem ale klesá výnos šťávy bohaté na cukry a proto pěstitelé jednou za čas plantáže rozorají a nasadí nové rostlinky. (Havana tuším každých 7 let).